• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Літстудійці "Серпанку" на крилах "ПероДактилю"

Літстудійці "Серпанку" на крилах "ПероДактилю"

2020-05-30

/Files/images/Natalya-TSyupyashhuk-scaled-wpcf_300x300.jpg Наталія Цюпящук здобула ІІІ місце та спецвідзнаку конкурсу "Однокласник"

«ПероДактиль» – один з наймасштабніших всеукраїнських літературних конкурсів, що збирає широку географічну аудиторію дітей. Троє вихованок літературної студії «Серпанок» Шацького Будинку дитячої та юнацької творчості (керівник Ніна Корець) не лише впевнено дійшли до фіналу, де з-поміж майже 200 робіт залишилось 80, а й зайняли почесні місця на пʼядесталі слави.

Так, Іванка Кот здобула ІІІ місце в номінації поезія (вікова категорія 10-13 років), представивши добірку віршів «Щастя ховається десь далеко...»

Наталію Цюпящук високо оцінили і в поезії, і в прозі. За віршований доробок «Коли ведуть химерний танок...» юнка отримала ІІІ місце (вікова категорія 14-16 років). А от просто-таки детективно-іронічне оповідання «Із Князевих історій» припало до смаку творцям журналу «Однокласник», тож Наталка отримає спецільну відзнаку видання та розміщення своєї цікавої історії на його шпальтах, а саме у вересневому номері. Головна редакторка найкращого журналу для підлітків та член експертного журі Наталія Степанчук розповіла, як вони всією редакцією обговорювали й сперечались, розглядаючи твори. Впевнені, що вони зробили вдалий вибір, й оповідання сподобається читачам.

Ангеліні Зубач, яка представила на розсуд журі прозовий твір «Dementia praecox» у віковій категорії 14-16 років, хоч і не дісталося призового місця, однак вона здобула окрему відзнаку від члена журі, видавця «Фонтану казок» Олега Рибалки. Твір вихованки з категорії психологічних, в центрі якого пацієнт з діагнозом, висвітленим у назві твору.

Церемонія нагородження цьогоріч відбувалася онлайн 30 травня, тому ніщо не завадило учасникам відчути світлі емоції від перемоги та поспілкуватися з відомими письменниками й поетами. Багато теплих слів на адресу «Перодактиля» почули від Івана Андрусяка: «Попри труднощі конкурс живе. Талановитим діткам України було б складно заявити про себе і показати свою творчість ровесникам (і не лише їм) в рамках свого регіону. Фактично «ПероДактиль» створює середовище нового майбутнього літературного покоління. Маємо неймовірно талановитих дітей, це дуже й дуже тішить.З погляду професійної поетики ми маємо дуже класні тексти»

/Files/images/Ангеліна_Зубач.jpgАнгеліна ЗубачПриємно, що письменник відмітив і літературні студії, зокрема і в Шацьку: «І ще один дуже важливий момент: там, де ведеться цілеспрямована робота з дітьми, де є дорослі наставники, серйозні, цікаві люди, які тим перейняті, переможці постійно саме звідти, і рівень письменництва більший. Де є літературні студії з мудрим серйозним наставником, дитині легше проявити свій стиль, смак до слова, своє поезобачення. Той таки Шацьк. Постійно працює Волинь, постійно працює Луцьк, відбабахує. Мені здається, якби в нас була притомна спілка письменників, то ті керівники ваших студій мали б отримати дуже серйозні премії. Мій великий респект Рівному і Волині, де ця робота, очевидно, системна» Незмінний директор конкурсу Ірина Кузьменко теж схвально відізвалася про щорічну участь шацьких вихованців студії. Тож навіть до спілкування була запрошена її керівник Ніна Корець.

Вітальні слова прозвучали з уст інших членів журі – Григорія Фальковича, Сашка Дерманського, Олени Рибки, добре відомих в сучасному літературному світі.

Тоді як у піщанської школярки Іванки Кот це перші кроки в поезії, в шацьких гімназисток Наталії Цюпящук та Ангеліни Зубач вже за плечима серйозні перемоги у всеукраїнських конкурсах. Саме на «ПероДактилі» Ангеліна здобула І місце у 2018 році, доповненням до якого був сертифікат на 2000 гривень. А Наталю незабаром чекає дуже серйозна і відповідальна робота в якості члена дитячого журі Одеського міжнародного Корнійчуковського фестивалю, до якого вона включена за перемогу в конкурсі «Море талантів». Приємні сюрпризи від «ПероДактиля» для них ще не скінчилися, адже попереду – дипломи та подарунки (набори книжок від видавництв «Фонтан казок» та «Легенда», сертифікати на навчання в Lucky Academy Ind. та цікаві настільні ігри від Дому Ігор), які надійдуть згодом.

Кiлькiсть переглядiв: 213